ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΘΕΣΗΣ
Τίτλος έκθεσης: «Τρόπαιον Ίστημι»
Εγκαίνια: Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, ώρα 19:30 «Εικαστικός Κύκλος Sianti»
(Βασ. Αλεξάνδρου 2, πίσω από Εθνική Πινακοθήκη)
Διάρκεια έκθεσης: 7 Μαρτίου 2019 – 30 Μαρτίου 2019

Ο Εικαστικός Κύκλος Sianti ξεκινάει τη νέα χρονιά με την έκθεση του Νίκου Γιώργου Παπουτσίδη με τίτλο «Τρόπαιον Ίστημι», η οποία θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 και ώρα 19:30 το απόγευμα.


Ο Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης, μετά από μία απουσία οκτώ χρόνων από τις γκαλερί, προτιμώντας να εκθέτει τα έργα του λόγω μεγάλων διαστάσεων σε δημόσιους χώρους όπως το Γκάζι, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, το Ζάππειο Μέγαρο κ.ά., επιστρέφει με τη νέα του αυτή έκθεση στον Εικαστικό Κύκλο Sianti, η οποία θα περιλαμβάνει γλυπτές δημιουργίες του από το 2007 μέχρι σήμερα.


Ο ίδιος μιλώντας για αυτή την ενότητα της δουλειά του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα τρόπαια είναι μικρά μνημεία. Μνημεία-ενθύμια μνήμης περισσότερο, να θυμίζουν την αγωνία και την εμμονή για την ολοκλήρωση του έργου που θέλεις να τελειώσεις αλλά δεν μπορείς , δεν ξέρεις πως ! Ενός έργου όχι μόνον εικαστικού αλλά προσωπικού, κοινωνικού, συναισθηματικού, πνευματικού.
Μνημεία αναθηματικά να θυμίζουν ποσό συγκλονιστική πρέπει να είναι η κάθε φευγαλέα στιγμή. Μνημεία που λειτουργούν σαν πομποί που στέλνουν αλλά και δέκτες που λαμβάνουν μηνύματα με σκέψεις και ιδέες συνταρακτικές, όμως στιγμιαίες, αφού χάνονται γιατί απλά δεν καταγράφονται την στιγμή εκείνη!
Κάθε ένα από τα τρόπαια είναι μια αντίσταση στην καθημερινότητα, την ρουτίνα, την βαρεμάρα. Ανασταίνουν την δύναμη, το πάθος, τον έρωτα, το θάρρος, την αγωνία.
Αλλά τρόπαιο είναι και το βραβείο του αγώνα για την επιμονή στη τελειότητα, στο απλό όχι απλοϊκό, την απόρριψη του φλύαρου και περιττού.
Συμβολίζει μια νίκη στη σαφήνεια.
Το τρόπαιο είναι το βραβείο μιας μνήμης.
Κάθε μνήμη είναι μια γεννά. Ένα ποίημα. Μια ζωγραφιά. Ένα γλυπτό.
Γιατί η μνήμηση είναι η μητέρα των τεχνών. Και με το τρόπαιο προσπαθώ να την βραβεύσω! »

Από την πλευρά του, ο Μάνος Στεφανίδης αναρωτώμενος τι είναι η γλυπτική του Νίκου Γιώργου Παπουτσίδη, δίνει την εξής απάντηση: «Είναι η προσπάθεια κατασκευής μικρών, αυτόνομων κόσμων που να εντάσσονται αρμονικά αλλά και να ξεχωρίζουν εμφαντικά μέσα στον μεγάλο, άπειρο κόσμο. Να φαίνονται τα βράδια από τους περιπατητές της σελήνης! Σήμερα το παραμύθι έγινε μάλλον στοχασμός - χωρίς όμως να αποβάλει τη μυθική του προέλευση - και αναφέρεται πλέον σε χρησμούς, σε αινίγματα, σε τρόπαια από μυστικές νίκες και σε λάβαρα που πρωτοεμφανίστηκαν σε μυστικές νύχτες. Σε κατασκευές που το μνημειακό παραμένει χαριτωμένο και το δωρικό δεν χάνει την τρυφερότητα του. Επειδή ο γλύπτης - ποιητής όλων  αυτών των εικόνων που προσπαθώ να σας περιγράψω, ξέρει πολύ καλά ότι η τρυφερότητα φτιάχνεται από ατσάλι κι ότι οι τρυφεροί, ατσαλωμένοι για πάντα, θα σώσουν τον κόσμο. Ξόανα, τρόπαια, αντένες, σινιάλα, σειρήνες, καθρέπτες, βωμοί, σίδηρος, σιδηρογραφίες, πέτρες, γυαλί, χρώμα, ένθετα στοιχεία, ζωγραφιές με διαφορετικά υλικά, φακοί, συμβολικά μάτια τέλειων μηχανών σ’ έναν ατελή κόσμο! Ενός ορατού, υλικού κόσμου που ψάχνει να ερμηνεύσει άλλους κόσμους, αόρατους, πνευματικούς».


Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019.

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


MARIA CALLAS
ΑΙΩΝΙΑ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ

Ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας οργανώνει την έκθεση "Maria Callas Αιώνια Πηγή Έμπνευσης", η οποία θα εγκαινιαστεί  στο Ίδρυμα Ευγενίδου  3 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τις 23 Σεπτεμβρίου 2018.
H έκθεση γίνεται με αφορμή την αστείρευτη πηγή έμπνευσης που αποτελεί η Μαρία Κάλλας. Συμμετέχουν διεθνούς φήμης Έλληνες και ξένοι δημιουργοί,  με έργα εμπνευσμένα από  την διαχρονική αίγλη της προσωπικότητας της Κάλλας  και είναι αφιερωμένα στην υπερβατική προσωπικότητα της και το πάθος της για δημιουργία. 
Η έκθεση "Maria CallasΑιώνια Πηγή Έμπνευσης", η οποία τονίζει την ελληνικότητα της Κάλλας, θα λειτουργήσει ως προπομπός του θεάτρου Μαρία Κάλλας (παλιά Εθνική Λυρική Σκηνή) και του Χώρου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, δύο πολύ σημαντικών πολιτιστικών εγχειρημάτων που θα ολοκληρωθούν το 2019. 

Στις 12 Σεπτέμβριου και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ "Maria by Callas" του Tom  Volf στο αμφιθέατρο του ΙδρύματοςΕυγενίδου με δωρεάν είσοδο. 
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνει αφήγηση της ζωής της Μ. Κάλλας από το παιδικό  βιβλίου της Μαρίνας Πετρή σε παιδιά, με σκοπό τα παιδιά να έρθουν  σε επαφή με τη ζωή και το έργο της αθάνατης σοπράνο. 
Στις 23 Σεπτέμβριου στις 20.00  θα πραγματοποιηθεί πλειστηριασμός μέρους των έργων της έκθεσης με  σκοπό  την οικονομικήενίσχυση του Χώρου Πολιτισμού «Μαρία Κάλλας».
 
Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων(Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α)

Η  έκθεση φιλοξενείται στο  Ίδρυμα Ευγενίδου. 

Διάρκεια έκθεσης: 3 - 23/9/2018
Ώρες λειτουργίας: 
Δευτέρα: 11:00 - 15:00 
Τρίτη - Κυριακή: 11:00 - 21:00 

Προβολή ντοκιμαντέρ "Maria by Callas" : 12/9/2018 και ώρα  20.00 μμ. 
Ανάγνωση παιδικού βιβλίουαπό τη ΜαρίαΠετρή: 
8, 9, 15, 16, 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 - 13:00

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι:
ΒΑΡΩΤΣΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΒΟΡΔΩΝΗ ΕΡΙΕΤΤΑ, ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΚΑΡΕΤΣΟΥ ΜΑΡΑ, ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΜΠΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΡΑΦΩΤΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΟΝΔΥΛΑΤΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ, ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΛΙΤΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΕΡΗ, ΜΕΛΛΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΜΥΤΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ,NICOFILIMON (ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΜΠΗΣ), ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ, ΠΕΡΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΣΚΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΑΓΚΑΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΦΑΣΙΑΝΟΣ ΑΛΕΚΟΣ, ΦΛΩΡΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, MANOLO BLAHNIK, PETTIBON RAYMOND.

Θα εκτεθούν και επιλεγμένα αντικείμενα από τη Συλλογή του Μουσείου.

Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν. 

 

 

Στις 05/01/2018 το περιοδικό ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ παρουσίασε μια συνέντευξη-αφιέρωμα στο Νίκο Γιώργο Παπουτσίδη.

κείμενο: Άγγελος Κλάδης, φωτογραφίες: Σοφία Δημητρίου

 

μπορείτε να βρείτε την όλη συνέντευξη εδώ

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 13 Νοεμβρίου 2017 στον Χώρο Τέχνης του Βιβλιοπωλείου Books Plus/Art & Coffee, Πανεπιστημίου 37, εγκαινιάζεται στις 7.00 το βράδυ, η δημιουργικά συναφής με τον χώρο παρουσίαση <Scripta Manent>, γλυπτών σε μέταλλο και ζωγραφικών έργων του ιδιαίτερα σημαντικού και εμπνευσμένου δημιουργού: Νίκου Γιώργου Παπουτσίδη.


Βραβευμένο μέλος της Ένωσης Αρχιτεκτόνων και Σχεδιαστών Περιβάλλοντος της Αγγλίας ,ο Παπουτσίδης και επινοητής του σιδηρογραφήματος [γλυπτική και ζωγραφική σε μιαν ενιαία επιφάνεια από λαμαρίνα] έχει, ειδικότερα, διαπρέψει στην δημιουργία γλυπτών έργων ,κατασκευών και ζωγραφικών συνθέσεων επικεντρωμένων σε μεταφυσικούς σε υφή συνδυασμούς εικόνας και λόγου, γραμμάτων και λέξεων .Πρόκειται για έργα που συμπορεύονται ιδιωματικά με την ενασχόληση του με την οπτική ποίηση και τις δημιουργίες του στο χώρο <ποίημα –αντικείμενο> και που τεκμηριώνουν απόλυτα και, μάλιστα, διεθνώς, την ιδιαιτερότητα της δυναμικής του παρουσίας .Ακόμη ,ο αξιόλογος καλλιτέχνης -πάντοτε σε συναφές πνεύμα- έχει φιλοτεχνήσει γλυπτά [από σίδερο, ατσάλι, πλεξιγκλάς] και <περιβάλλοντα> για υπαίθριους δημόσιους χώρους ,συγγράψει διηγήματα και ποιήματα, φιλοτεχνήσει μετάλλια, κοσμήματα κα.
Έχει στο ενεργητικό του 15 ατομικές παρουσιάσεις σε αξιόλογα κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού και λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο.


Στην τωρινή παρουσίαση που αποτελείται από τρεις ενότητες έργων από το 1990 μέχρι πρόσφατα -γράμματα/μεταλλικά στοιχεία , γλυπτά και αντικείμενα σε σχέση με το βιβλίο ,μακέτες γλυπτών σε δημόσιους χώρους, ζωγραφική και επι-ζωγραφισμένες μεταξοτυπίες- τεκμηριώνεται απόλυτα το έντονα προσωπικό ύφος του καλλιτέχνη, όποιο και αν είναι το επιμέρους ερέθισμα. Ειδικότερα, επαληθεύεται το πάθος και η συνέπεια με την οποία καλλιεργεί και αναπτύσσει επαγωγικά και πολυδιάστατα, το μεταφυσικό σε έρμα μήνυμα του. Γνωρίσματα και ιδιωματισμοί που προβάλλουν τη διττή υπόσταση της κάθε σύνθεσής του καθώς, εδώ, το κάθε γλυπτό σε μέταλλο όπως και το κάθε ζωγραφικό έργο αποτελούν μια διττά εννοημένη παρουσία. Και όντως, παραπέμπουν άμεσα και αμετάκλητα σε μια βιωματικά και πνευματικά εννοημένη <ποιητική> δημιουργία. Δημιουργία –διαχρονική- που καθώς πείθει ότι έχει απορροφήσει κάτι το ουσιαστικό από την υπέρτατη ενέργεια που διέπει το σύμπαν, σηματοδοτεί έναν μικρόκοσμο κατ εικόνα και ομοίωση του μακρόκοσμου.

Ντόρα Ηλιουπούλου-Ρογκάν
Δρ. Ιστορικός της Τέχνης - Τεχνοκριτικός
Officier des Arts et Lettres


Οργάνωση έκθεσης: Φλώρα Σαρτζετάκη

 

 

Η εφημερίδα ΑΞΙΑ δημοσίευσε στις 3/9/2016 συνέντευξη του Νίκου Γιώργου Παπουτσίδη στη Ζέτα Τζιώτη, που αναδημοσιεύτηκε και στην αντίστοιχη διακτυακή πύλη axiaplus.gr. Το πολύ ενδιαφέρον κείμενο συνοδεύεται απο φωτογραφικό υλικό.

 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης διαθέσιμο εδώ

 

 

Το Ροδιακό δικτυακό περιοδικό "iΠόρτα" (www.iporta.gr) δημοσίευσε στις 02/9/2016, υπό την ενότητα ΠΡΟΣΩΠΑ, ένα άρθρο για το Νίκο Γιώργο Παπουτσίδη με τίτλο "Ν.Γ.Παπουτσίδης: ο γλύπτης που συνομιλεί με το Σύμπαν".

Το άρθρο επιμελήθηκε με πολύ φροντίδα και ευαισθησία η Τζίνα Δαβιλά και περιέχει, εκτός από σκέψεις του καλλιτέχνη, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα έργα του.

 

το πλήρες άρθρο θα το βρείτε εδω

 

 

Συμμετοχή στη δημοπρασία ΕΨΑ προς ενίσχυση φιλανθρωπικών σωματείων

Ο Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης δημιούργησε ένα μπουκάλι ειδικά για τη δημοπρασία της ΕΨΑ προς ενίσχυση του Όμιλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ, του Εθελοντικού Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Θεόφιλος» και των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος.

μπορείτε να δείτε τη δημοπρασία στο http://messageonabottle.gr/shop/papoutsidisnikosgiorgos/

Λήξη δημοπρασίας: 30/06/2015

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ»

Δεκαοχτώ Αιγυπτιώτες ζωγράφοι επιστρέφουν στον τόπο που γεννήθηκαν συμμετέχοντας στην ομαδική έκθεση «Έλληνες ζωγράφοι γεννημένοι στην Αίγυπτο». Την έκθεση διοργανώνει το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καϊρου, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου, την γκαλερί του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Μαχμούντ Μουχτάρ και την Ελληνική Κοινότητα Καϊρου, θέλοντας να τιμήσει τους Αιγυπτιώτες καλλιτέχνες που μπόλιασαν την Ελληνική τέχνη με τις μνήμες της χώρας του Νείλου, όπως πολλοί ομότεχνοί τους στο πέρασμα των χρόνων. Η έκθεση παρουσιάζεται στο φιλότεχνο κοινό του Καΐρου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο.

Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο Καϊρινός καλλιτέχνης, βραβευμένος με σημαντικά βραβεία, κ. Γιώργος Ρωσσίδης. 
Οι ζωγράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση κατ' αλφαβητική σειρά είναι: Δρ. Αλεξίου Τάκις, Αναστασιάδου Κατερίνα, Βανταράκη Κατερίνα, Βογιατζόγλου Ισμήνη, Γιαννικάκης Συμεών, Δημοπούλου Χριστίνα, Νικολαράκη Ιωάννα, Οικονομίδου - Rado Λούσυ, Παπαϊωάννου Έφη, Παπουτσίδης Νίκος - Γιώργος, Παύλου - Grossmann Ελένη, Ρωσσίδης Γιώργος, Γούδα - Κατσάνη Μαίρη, Κοκκίνου Θεοδώρα, Κυρίτσης Απόστολος, Λαζαρίδου Ελπινίκη, Χανδέλη Όλγα, Ψαρώνη - Πεζά Ευγενία

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 14 Μαΐου 2015, στις 19.30 στη Γκαλερί του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Μαχμούντ Μουχτάρ (Οδός Ταχρίρ 5). Θα μείνει ανοιχτή στο κοινό 14-21 Μαΐου, καθημερινά 10.00-14.00 και 17.00-21.00)

Ο επιμελητής της έκθεσης, Γεώργιος Ρωσσίδης, σημειώνει:
"Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση, θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε σαν τοπία της ανθρώπινης ψυχής. Τα διαφορετικά τοπία που έχει χαράξει η Αίγυπτος στην ψυχή και στην μνήμη κάθε καλλιτέχνη. Είναι αυτό που εκφράζει ο κάθε καλλιτέχνης αντίστοιχα, μ' ένα προσωπικό και ιδιαίτερο τρόπο, είτε μια στιγμή καθημερινότητας, είτε ένα τόπο, είτε ένα πορτραίτο, είτε ένα πολιτισμό, είτε κάτι απροσδιόριστο και πιο αφηρημένο. Τόση ποικιλία, αλλά και μια μοναδικότητα που μόνο η Αίγυπτος μπορεί να προσφέρει στα παιδιά της."

 

 

Έκθεση στις εγκαταστάσεις της Apivita παρουσία 22 υπουργών Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης, στα πλαίσια της καλλιτεχνικής του συνεργασίας με την Apivita, εξέθεσε 12 έργα του εντός των εγκαταστάσεών της, πολλά εκ των οποίων εμπνευσμένα από τη ζωή της μέλισσας (apis vita = ζωή μέλισσας). Η παρουσίαση έγινε με αφορμή την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις (5/5/2014) των 22 υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και πρόεδρο του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, Αθανάσιο Τσαυτάρη και συνοδεία του επιτρόπου Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος. Η επίσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι αντιπροσωπειών της ΕΕ και δημοσιογράφοι από ξένα μέσα ενημέρωσης, πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Η Apivita κατέχει μεγάλη συλλογή έργων του Ν.Γ.Παπουτσίδη μόνιμα τοποθετημένα τόσο στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο όσο και στα εμπορικά της καταστήματα ανά τον κόσμο.

 

Για φωτογραφίες από την έκθεση επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του Ν.Γ.Παπουτσίδη στο Facebook: www.facebook.com/nypapoutsidis

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα

ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΗΣ

STAR DRAGON

 

Από την Tετάρτη 27 Νοεμβρίου, οργανώνεται έκθεση τέχνης με τίτλο «STAR DRAGON» του Νίκου Γιώργου Παπουτσίδη, στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Πρεσβείας της Ιαπωνίας.Η έκθεση περιλαμβάνει έργα γλυπτικής και ζωγραφικής εμπνευσμένα από δράκους και άστρα. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη. 


Χώρος: Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Πρεσβείας της Ιαπωνίας
(Εθν. Αντιστάσεως 46, Χαλάνδρι, Αθήνα)

Ημ/νίες: Τετάρτη 27 Νοεμβρίου - Τρίτη 17 Δεκεμβρίου
Ώρες: 09:00 - 17:00 (εκτός Σαββάτου & Κυριακής)

Πληροφορίες: Πολιτιστικό Τμήμα
Τηλ.: 210-670 9901
E-mail: cultural@at.mofa.go.jp

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Έκθεση του Νίκου Γιώργου Παπουτσίδη
« Μαραθώνιο Σύμπαν »

Μαραθώνας 02 Νοεμβρίου2013

 

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του 31ου Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου φιλοξενεί έκθεση γλυπτικής του Έλληνα καλλιτέχνη-γλύπτη Νίκου Γιώργου Παπουτσίδη  με τίτλο: «ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΣΥΜΠΑΝ».


Το «Μυθικό Σύμπαν» του διακεκριμένου δημιουργού Παπουτσίδη ξεπερνάει τους περιορισμούς του Χρόνου και του Χώρου όπως ακριβώς το ιδεώδες του Αγώνα.
Η έκθεση περιλαμβάνει δεκαπέντε (15) γλυπτά, έργα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, αφιερωμένα από τον γλύπτη στο καθημερινό ημεροδρόμο που με την χωρίς όρια θέλησή του τρέχει τον δικό του Μαραθώνιο.
Τα έργα «Πάντων Μέτρον Άνθρωπος», «Παγκόσμια Δάδα», «Μετεωρίτης με Κλαδί», «Πεντάκυκλο  με Λέξεις- Έννοιες», «Τράπεζα με Ολυμπιακό Ύμνο» κ.α. είναι κάποια από τα γλυπτά που επιλέχτηκαν να εκτεθούν με φόντο το Μουσείο του Μαραθωνίου Δρόμου για να αναδείξουν τις δυναμικές γραμμές και την πολυτέλεια της απλότητας των γλυπτών του Νίκου Γιώργου Παπουτσίδη.

 

Διάρκεια Έκθεσης: έως το τέλος του έτους 2013.
Πληροφορίες:Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου τηλ.2294067617 ,Υπεύθυνη κα Σπανού Ειρήνη.
e-mail: mouseio@marathon.gr & www.papoutsidis.gr
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 9:00-15:00 & Σαββατο-Κυριακή 10:00-14:00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Οργάνωση-επιμέλεια:Prepack,e-mail:eprevena@prepack.gr

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

ΓΚΑΛΕΡΙ ΑΔΑΜ, Ν. ΒΑΜΒΑ 5, ΠΛ. ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ, ΣΤΙΣ 20,00 Μ.Μ

 

Την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011 στις 8 το βράδυ, εγκαινιάζεται στην γκαλερί ΑΔΑΜ ατομική έκθεση του Νίκου Γιώργου Παπουτσίδη. Με τα έργα αυτής της ενότητας ο γνωστός καλλιτέχνης με ζωγραφικά κυρίως έργα αλλά και γλυπτά, μας οδηγεί στους δικούς του μύθους και συμβολισμούς.

Στα έργα του, όπως πάντα, κυριαρχούν σύμβολα και στοιχεία όπως τα σπίτια με τις κεραίες, τα ψάρια, φτερωτά έντομα όπως οι λιβελούλες και οι πολύχρωμες πεταλούδες, φραγκοσυκιές, ουράνια τόξα, φτερωτά μάτια, στεφάνια, άστρα γεμάτα φως που φωτίζουν ένα μαγικό κόσμο που ο θεατής από την πρώτη αθώα ματιά νοιώθει άνετα μέσα σ΄ αυτόν, ώστε να δημιουργήσει με τη σειρά του τα δικά του όνειρα και παραμύθια. Όπως παλαιότερα είχε αναφέρει η ιστορικός τέχνης δρ. Νέλλη Μισιρλή για το έργο του Νίκου Γιώργου Παπουτσίδη «… στον κόσμο του Ν.Γ. Παπουτσίδη όλα υπάρχουν, όλα ζουν, ο κήπος έχει απ΄ όλα τα καλά, τα κακά, τα πικρά τα γλυκά και τα φαρμακερά. Μέσα σ΄ αυτά και ο ίδιος για να μας πει ότι πρόκειται για παραμύθι, το δικό του παραμύθι, το καλλιτεχνικό παραμύθι. Ο μεγάλος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός αναφερόμενος επίσης στο έργο του καλλιτέχνη γράφει «… Ο Παπουτσίδης είναι μάστορας του σιδήρου, δημιουργός, γλαφυρός, των μορφών του καλού».

Ο Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Επινόησε το Σιδηρογράφημα, είδος τέχνης όπου η ζωγραφική και η γλυπτική παρουσιάζουν ενιαίο έργο πάνω σε λαμαρίνα. ΄Εχει σχεδιάσει είδη γραμμάτων και συνθέσεις με λέξεις και έχει γράψει Οπτική Ποίηση. Εχει φιλοτεχνήσει μετάλλια, βραβεία, κοσμήματα, εξώφυλλα δίσκων, αφίσες και υπαίθρια λάβαρα. Εχει συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος». Γλυπτά του βρίσκονται στο Δημαρχείο Αθηνών, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στο Πολιτιστικό Κέντρο « Μελίνα Μερκούρη», στο ΚΑΤ Κηφισιάς, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών και σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Μόνιμα υπαίθρια γλυπτά του υπάρχουν στην Τεχνόπολη-Γκάζι, σε πλατεία του Δήμου Κηφισιάς, στο Ηρώο του Δήμου Π. Φαλήρου και σε κεντρικά σημεία της πόλης της Ρόδου. Κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει άρθρα του και διηγήματα σε εφημερίδες και περιοδικά.

 

Διάρκεια έκθεσης έως 12 Μαρτίου.

Γκαλερί AΔAM, N. Bάμβα 5, 106 73 Aθήνα, Tηλ:210 3601779, Φάξ:210 3613296

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


  ΝΙΚΟΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΗΣ

«Χρώμα και Σίδερο»

1990 - 2010

 

Στις 27 Μαίου 2010, στις 20.00, θα εγκαινιαστεί η διπλή έκθεση των διακεκριμένων εικαστικών Αλίνας Μάτσα και Νίκου – Γιώργου Παπουτσίδη με τίτλο «Χρώμα και Σίδερο» στις ανακαινισμένες αίθουσες του Πολυχώρου Πολιτισμού Αθηναΐς (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός).

Η έκθεση  «Χρώμα και Σίδερο», αποτελεί ένα δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στη ζωγραφική της Αλίνας Μάτσα και τη γλυπτική του Νίκου – Γιώργου Παπουτσίδη, λειτουργώντας ως ένα σύνθετο εικαστικό πεδίο πλαστικών συναντήσεων και ποιητικών εφευρημάτων, προτείνοντας ένα ευμετάβλητο καλειδοσκόπιο χρωμάτων και σχημάτων. Η Αλίνα Μάτσα, προχωρώντας σε μια νέα θεματική, σχεδιάζει υπερμεγέθη λουλούδια με εκρηκτικά χρώματα παραμένοντας βυθισμένη στον κόσμο των υλικών, εξερευνώντας εξονυχιστικά διαφορετικές τεχνοτροπίες, ισορροπώντας στα διάκενα της αμφισήμαντης ερμηνείας των μοτίβων και αφήνοντας το θεατή να εισχωρήσει σταδιακά στους αυτοτελείς κόσμους των καμβάδων της, να ιχνηλατήσει δια της οράσεως και της αφής το κοσμογονικό ανθισμένο και υπερμεγέθες σύμπαν της.
 Ο Νίκος – Γιώργος Παπουτσίδης, πολυμήχανος και ανεξάντλητος γλύπτης, επικαλείται μια ελαφριά πλαστικότητα κατά το χειρισμό της ύλης, μια δίχως όρια φαντασία και εφευρετικότητα. Τα τρισδιάστατα έργα του, δράκοι και μυθολογικά όντα, λουλούδια και χιμαιρικά οράματα, διάττοντες αστέρες και γεωμετρικά σύμβολα, κατασκευασμένα από μέταλλο αλλά και διαφορετικά κομμάτια σιδήρου, πλασμένα μέσω μιας επίπονης χειρωναξίας, προτείνουν αυτοτελή και επάλληλα ποιητικά περιβάλλοντα με αμφίσημες ερμηνείες. Συναντούμενοι οι κόσμοι των δύο σημαντικών καλλιτεχνών, ανταλλάσσουν γραμμές και χρώματα, σημεία και κώδικες, ιδέες και σύμβολα, οδηγώντας το θεατή σε ένα ανοιχτό πεδίο οπτικών ερεθισμάτων, σε έναν φανταστικό κόσμο  που επιζητεί την αέναη εξερεύνηση. 

 

Επιμέλεια Έκθεσης: Ίρις Κρητικού
Συντονισμός-Οργάνωση : Μαρίζα Φασιανού

Διάρκεια έκθεσης:  27 Μαίου - 10 Ιουνίου 2010

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΔΡΑΚΟΙ, ΑΣΤΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΣΤΡΟ»

ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ-ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ-ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΗ
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΙΩΝ

 

Χριστούγεννα: εποχή μαγείας και παραμυθιού. Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ροδίων φιλοξενεί το σημαντικό καλλιτέχνη κ. Νίκο-Γιώργο Παπουτσίδη,  για να αφηγηθεί το προσωπικό εικαστικό του παραμύθι, στο οποίο, όπως λέει ο ίδιος, «οι μετεωρίτες είναι τα αυγά των δράκων» και ο καλλιτέχνης, σαν το Μικρό Πρίγκιπα, επηρεάζεται από κόσμους φανταστικούς και αστρικούς πολιτισμούς.


Ο Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης αντλεί τη θεματολογία του από τη δυναμική και αστείρευτη πολυμορφία του Φανταστικού, των θετικών οικουμενικών συμβόλων (Παντεπόπτης Οφθαλμός) και των μαγικών όντων, πολιτισμικά οικείων (Δράκοι) ή επινοημένων (Αγγελιοφόρο Πνεύμα), που συνθέτουν το δικό του εικαστικό σύμπαν. Για να μορφοποιήσει το αισθητικό του όραμα, ο Παπουτσίδης θα επιστρατεύσει ποικίλα υλικά μέσα και φόρμες  που θα σαρκωθούν, αντιστοίχως, σε έργα ζωγραφικά, σιδερένια, επιτοίχια και γλυπτά.


Η έκθεση του Νίκου-Γιώργου Παπουτσίδη αποτυπώνεται και υπομνηματίζεται σε καλαίσθητο συλλεκτικό κατάλογο με φιλοτεχνημένο κόσμημα, εμπνευσμένο  από τη θεματολογία και τον τίτλο της έκθεσης.


«Ο Παπουτσίδης είναι ο μάστορας του σιδήρου, δημιουργός γλαφυρός των μορφών του καλού», σημειώνει ο Αλέκος Φασιανός και αυτό είναι που έντονα δηλώνεται σε κάθε έκθεση του και άρα σε κάθε επικοινωνία του με το κοινό.

 

Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008 και ώρα 19:00
Κτήριο: Νεστορίδειο Μέλαθρο, Πλατεία Γ.Χαρίτου, 100 Χουρμαδιές
Πληροφορίες: τηλ. 2241043780-82

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης

ΓΛΥΠΤΑ ΠΕΡΙΟΠΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ ΤΟΥ ΖΑΠΠΕΙΟΥ           

24 - 28 Οκτωβρίου 2007

Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα

 

Μεταφυσικά και με τη διττή έννοια του όρου θα προβάλλουν στο Ζάππειο τα ειδικά επιλεγμένα για το περιστύλιο, περίοπτα γλυπτά του Νίκου-Γιώργου Παπουτσίδη.

Πρώτα επειδή τα γλυπτά που δημιουργεί ο γλύπτης είναι ένα μυστήριο δείγμα από επιστημονική φαντασία, μεταφυσική αρχαιότητα, μνήμες χαμένου πολιτισμού, πυρηνικής φυσικής, τεχνολογίας αλλά και θρησκειών. Και ύστερα, περίοπτα, επειδή στην προκειμένη περίπτωση σε απόλυτη εναρμόνιση με τον περιβάλλοντα χώρο τους επεκτείνουν χαρισματικά μέσα από τις αντανακλάσεις του φωτός στη μεταλλική επιφάνειά τους.

Μία αναδρομική έκθεση με κάποια γλυπτά μιας εντελώς προσωπικής αισθητικής που ανοίγουν ένα διάλογο με το περιβάλλον και το φως, χωρίς να επηρεάζονται από τις διεθνείς τάσεις με προσέγγιση ενός σκληρού υλικού όπως το μέταλλο. Δουλεμένα με ένα εντελώς ιδιαίτερο τρόπο ώστε να αλλάζουν χρώματα φαντασιακά θα είχε υπερβεί το κατώφλι της φθοράς χωρίς να εξαφανίζεται στη λησμονιά.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης

ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΜΕ ΣΙΔΕΡΟΓΡΑΦΗΜΑ - ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ          

ADAM GALLERY

 

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2005 στις 8 το βράδυ, εγκαινιάστηκε στην  Αίθουσα Τέχνης ΑΔΑΜ η ατομική έκθεση γλυπτικής-ζωγραφικής του γλύπτη Νίκου Γιώργου Παπουτσίδη. Με τα έργα αυτής της ενότητας από γλυπτά και ζωγραφικά έργα, ο γνωστός καλλιτέχνης παρουσιάζει το μύθο του δράκου μέσα από τον συμβολισμό των στοιχείων που ακολουθούντον μύθο του.           

Ο Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης επινόησε το σιδερογράφημα, μια τεχνική που συνδιάζει γλυπτική και ζωγραφική πανω σε τσαλακωμένες λαμαρίνες που πλαισιώνωνται από τις αυστηρές ίσιες γραμμές της μεταλλικής κορνίζας.

Διάρκεια έκθεσης έως 30 Νοεμβρίου.

Γκαλερί ΑΔΑΜ, Ν.Βάμβα 5, 106 73 ΑθήναΤηλ. 210.3601779, Φαξ 210.3613296